Boom van de maand

September 2022: Robinia viscosa 


De Amerikaanse acacia, ofwel de kleefacacia.

Deze versie wordt 12 meter hoog. Mooie groene bladkleur, twijgen rood gekleurd. Hij bloeit roze in trossen van juni tot in augustus.

Is geschikt voor grotere tuinen. Goede drachtboom en een echte bijenboom.

Waarom grotere tuinen? De boom wordt niet zo heel groot.

Na de bloei zal deze boom peulen gaan geven. En deze plakken, en dan komen ook nog de bladstelen in de herfst, en deze plakken ook, vandaar de kleefacacia. Als deze boom de ruimte krijgt in de border of gazon is dat niet erg. Je hoeft zo’n boom niet te knuffelen.

Verder is de boom goed bestand tegen droogte en kan hij nagenoeg in alle bodems aarden. Ook heeft deze acacia geen doorns. Geef deze boom een beschutte plek en zeker niet in de volle wind. Een mooie aanwinst voor de tuin.

Te zien in bomentuin d’n Hooidonk 


Augustus 2022: Magnolia virginiana (Magnolia Maryland)

De Magnolia Mayland is een kruising tussen Magnolia grandiflora en Magnolia virginiana.

Deze Magnolia’s hebben langdurig gebloeid in bomentuin d’n Hooidonk. Ze worden ook wel moeras magnolia’s genoemd. Ze zijn praktisch groenblijvend gebleven in de laatste winters.

Zeer decoratief en fris gekleurde bladeren. De bloemen zijn niet talrijk, maar bloeien voor een lange tijd verspreidt in de kroon. Ze kunnen 12 tot 15 cm groot worden, zijn crème wit en geuren naar een zachte zeep tot lichte citroen. Bloeitijd is van juni tot en met augustus.

De bloem van Magnolia Maryland is tulpvormig, die van Magnolia virginiana schotelvormig.

Beide soorten hebben een vochtige grond nodig die doorlatend is en niet te zwaar.

Hij kan tegen een tijdelijke overstroming. De bomen kunnen tot 8 meter hoog worden. Snoeien is nauwelijks nodig. Daarnaast zijn ze ziekteresistent. 

In bomentuin d’n Hooidonk staan nog meer variëteiten. Deze zomer hebben ze lang gebloeid en daarom was er veel interesse.

Als deze soorten de eerste jaren overleven (veel water geven) dan is deze boom een gemakkelijke boom. Ook een echte toekomstboom. Let wel, de boom verwisseld het gehele jaar blad, dat moet je er bij nemen.

Sierwaarde : blad, bloem, vrucht, zaden. 


Juni 2022: Laburnocytisus adamii (Adams Gouden regen)Een apart geval voor deze maand. We kennen wellicht allemaal de vroeger populaire 'gouden regen'. Deze wordt in het Latijn Laburnum genoemd. Kruis deze met 'brem' (Cytisus) en je krijgt een boom met 2 bloemkleuren in trossen. De gele bloemen van de gouden regen en de purperen bloemen van de paarse brem. 

Het wordt een kleine, smalle opgaande, fijn bladige boom van ten hoogste 7 meter. Ideaal voor de kleine tuin, goed voor de bijen en vlinders. In de herfst kleurt de boom geel, na de bloei verschijnen er peulen. 

Zet hem op een beschutte plek, kan op iedere grond. Adams Gouden Regen kan een verrassende aanwinst zijn in combinatie met vaste planten in de tuin. Proberen maar eens …

Deze boom is te zien in onze bomentuin. 

boom vd maand juni 1
boom vd maand juni 1

 

Mei 2022: Aesculus pavia Atrosanguinea (Rode Pavia)

 Kastanjes wil men de laatste jaren niet zo vlug meer aanplanten. Dit vanwege de kastanjebloedingsziekte. Deze rode kastanje is daar minder bevattelijk voor. 

Atrosanguinea betekent donker purperrood.

De bloemkleur varieert nog wel eens, van oranje tot rood, maar in ieder geval is de bloemkleur prachtig. De bloemen zijn meestal talrijk en zijn gegroepeerd in een grote pluim. 
 
De boom heeft een brede ronde kroon, wordt 10 tot 15 meter hoog, maar is traag groeiend.
De bladeren lopen donker roodachtig uit en verkleuren naar lichtgroen. 

De vruchten zijn glad.

Het is een drachtboom voor bijen en vlinders en staat het liefst op een vochtige standplaats. 

Kortom, een boom die ook in een kleinere tuin prima past. De verschillende kenmerken zorgen er voor dat deze jaarrond interessant kan zijn voor de echte boomliefhebber. De knoppen die mooi uitlopen in het voorjaar, de prachtige bloemen, de decoratieve bladeren, de karakteristieke vruchten en een intense herfstkleur.

Te bewonderen in de bomentuin d’n Hooidonk.

 

Instagram