Boom van de maand

Juni 2022: Laburnocytisus adamii (Adams Gouden regen)Een apart geval voor deze maand. We kennen wellicht allemaal de vroeger populaire 'gouden regen'. Deze wordt in het Latijn Laburnum genoemd. Kruis deze met 'brem' (Cytisus) en je krijgt een boom met 2 bloemkleuren in trossen. De gele bloemen van de gouden regen en de purperen bloemen van de paarse brem. 

Het wordt een kleine, smalle opgaande, fijn bladige boom van ten hoogste 7 meter. Ideaal voor de kleine tuin, goed voor de bijen en vlinders. In de herfst kleurt de boom geel, na de bloei verschijnen er peulen. 

Zet hem op een beschutte plek, kan op iedere grond. Adams Gouden Regen kan een verrassende aanwinst zijn in combinatie met vaste planten in de tuin. Proberen maar eens …

Deze boom is te zien in onze bomentuin. 

boom vd maand juni 1
boom vd maand juni 1

 

Mei 2022: Aesculus pavia Atrosanguinea (Rode Pavia)

 

Kastanjes wil men de laatste jaren niet zo vlug meer aanplanten. Dit vanwege de kastanjebloedingsziekte. Deze rode kastanje is daar minder bevattelijk voor. 
Atrosanguinea betekent donker purperrood.

De bloemkleur varieert nog wel eens, van oranje tot rood, maar in ieder geval is de bloemkleur prachtig. De bloemen zijn meestal talrijk en zijn gegroepeerd in een grote pluim. 
 
De boom heeft een brede ronde kroon, wordt 10 tot 15 meter hoog, maar is traag groeiend.
De bladeren lopen donker roodachtig uit en verkleuren naar lichtgroen. 

De vruchten zijn glad.

Het is een drachtboom voor bijen en vlinders en staat het liefst op een vochtige standplaats. 

Kortom, een boom die ook in een kleinere tuin prima past. De verschillende kenmerken zorgen er voor dat deze jaarrond interessant kan zijn voor de echte boomliefhebber. De knoppen die mooi uitlopen in het voorjaar, de prachtige bloemen, de decoratieve bladeren, de karakteristieke vruchten en een intense herfstkleur.

Te bewonderen in de bomentuin d’n Hooidonk.

 

Instagram