Dit is een nieuwe pagina.

TREE ART FESTIVAL – Algemene informatie


Wat is het Tree Art Festival?

Van 25 juni tot en met 16 juli 2023 exposeren tientallen lokale kunstenaars hun kunstwerken in de bomentuin van Frens en Mia van den Biggelaar.

Initiatiefnemer en kunstenaar Marcel Rus uit Maaskantje heeft deze kunstenaars uitgedaagd om kunstwerken te maken op het thema ‘Bomen verbinden’. Dat leidt tot verrassende, veelzijdige en interessante kunstwerken in diverse stijlen, zoals Keramieken dieren, beelden gehouwen uit boomstammen, honderden paddenstoelen, portals en organische bouwwerken. Er is genoeg te zien tussen de bomen van de bomentuin!
Maar dat is nog niet alles! Naast de expositie van kunstwerken worden er op de zondagen in de expositieperiode diverse culturele activiteiten georganiseerd. Vandaar ook de naam Tree Art Festival!

Waarom in de bomentuin?

Bomentuin d’n Hooidonk in Den Dungen is het levenswerk van Frens en Mia van den Biggelaar. In ruim veertig jaar tijd bouwden ze op eigen kracht en met eigen middelen dit arboretum uit tot de grootste en meest gevarieerde van Zuid-Nederland. Als je ze vraagt waarom is het antwoord kort en bondig: ‘We willen de wereld mooier en gezonder maken dan we ze aantroffen.’

Deze unieke bomentuin biedt een bijzondere collectie van ruim 2000 bomen van de meest uiteenlopende soorten en maten. De bomentuin is een plek waar mensen in alle rust kunnen wandelen, kijken en nadenken, of om elkaar te ontmoeten.

Om meer mensen te laten kennismaken met de tuin, worden soms publieksactiviteiten georganiseerd. In 2023 is dit onder andere het Tree Art Festival.

Waarom een Tree Art Festival?

De bomentuin is een leuke plaats om te wandelen. Marcel Rus komt er regelmatig bijtanken tussen de virtuele Teams overleggen door. Daar kwam hij op het idee om tussen de bomen een kunstexpositie te organiseren.

De bomentuin verdient het om meer in de aandacht te komen. Tegelijkertijd is er in deze hectische tijd, behoefte aan rust en afleiding in de natuur. Tenslotte zoeken kunstenaars en andere culturele groepen een podium om zich te tonen. Tree Art Festival combineert kunst, natuur en cultuur. Cultuur waar de boom centraal staat.

Lokale beeldende kunstenaars en culturele groepen, muzikanten,  maatschappelijke groepen, wijkbewoners en scholen krijgen de ruimte om hun kunsten te tonen. Zo willen we ook nieuwe ontmoetingen tot stand te brengen. Tussen mens en natuur. Tussen jong en oud. Tussen kunstenaars en publiek. En kunnen we die mensen die niet veel van cultuur of natuur hebben geproefd iets nieuws bieden.

Kijk maar eens naar dit filmpje gemaakt door Marcel Voets met zijn drone.


Waar is de bomentuin?

Het adres van de bomentuin is Rijndonksestraat, Den Dungen. Ga de weg in naast Hooidonk 1 aan de doorgaande weg in Den Dungen. De bomentuin ligt aan de rechterkant na ongeveer 500 meter. Zie hier de routebeschrijving

Is er parkeergelegenheid bij de bomentuin?

De bomentuin heeft een eigen parkeerterrein. Tijdens de zondagen in de expositie periode is er ook parkeergelegenheid bij de buren van de bomentuin: Biggelaar Groen. Maar, kom vooral lopend of met de fiets!

Kan ik iets drinken in de bomentuin?

Jazeker! Een kop koffie of thee.
Er is in de bomentuin een theehuis, De Leuterij. Bij de ingang van de bomentuin is er een terras waar je koffie en thee kan drinken. Op de zondagen dat het Tree Art Festival is, is De Leuterij open tot 19.00 uur. 

Wanneer kan ik gaan kijken naar de expositie?

De expositie is vanaf 25 juni 13:30 tot en met 16 juli 21:00 te bezichtigen, tijdens openingstijden van de bomentuin zelf. De bomentuin is geopend van 9:00 tot 19:00. Op de zondagen in de expositieperiode is de bomentuin langer open, namelijk tot 21:00. Dan zijn er ook vaak deelnemende kunstenaars aanwezig voor een eventuele toelichting.

Welke culturele activiteiten vinden wanneer plaats?

Kom vooral langs op de zondagen in de expositieperiode. Dan bruist de bomentuin door vele culturele activiteiten. De activiteiten worden gehouden tussen 13:00 en 21:00. Wat er exact gaat gebeuren staat vermeld op het programma. Bij sommige activiteiten vragen we je om vooraf in te schrijven. Dan weten we hoeveel mensen er ongeveer komen. We vragen voor geen enkele activiteit entree. Check het programma voor de exacte activiteiten!

Voor wie is dit festival bedoeld?

Het festival is bedoeld voor jong en oud, dorpsgenoten en passanten, wijkbewoners en recreanten. Kunst is niet leeftijdgebonden. 

Er zijn activiteiten zoals lezingen naast workshops voor schilderen en bomen klimmen. Er zijn ook activiteiten die eerder al op scholen zijn gestart en nu leiden tot kunst in de bomentuin.

Wie heeft het Tree Art Festival mogelijk gemaakt?

Frens en Mia hebben hun terrein beschikbaar gesteld aan het Tree Art Festival. En zonder de hulp van alle vrijwilligers en kunstenaars zal het festival geen doorgang kunnen vinden. Heel fijn ook dat Biggelaar Groen hun terrein biedt voor parkeren. 

De volgende sponsoren hebben het project financieel ondersteund (klik op het logo voor meer informatie):
Hartelijk dank daarvoor!

Kom langs!
We nodigen je hartelijk uit om langs te komen. Beleef de natuur en de cultuur! De poort staat open! We willen het Tree Art Festival laagdrempelig houden en heffen daarom geen enkele entree. 

Een donatie aan de bomentuin zal ons helpen in het onderhoud van de bomen!E-mailen
Instagram